wtorek, 20 czerwca 2017

Wątróbka smażona z cebulką i morelami

Danie obiadowe w postaci smażonej wątróbki u nas na stole gości bardzo często.
Zamieszczam przepis aby namówić niejadków wątróbkowych aby jednak spróbowali bo tak jak dziś wątróbka z morelami smakuje wybornie.
Użyłam tutaj moreli z syropu, niemniej jednak w sezonie używam moreli świeżych, polecam.
Wątróbka smażona z cebulką i morelami.

             
               Składniki:

  • ok. 800 g wątróbki wieprzowej
  • mleko do moczenia wątróbki
  • 2 duże cebule
  • sól
  • pieprz
  • morele z lekkiego syropu ok. 300 g
  • mąka do obtoczenia wątróbki

                Do podania:

  • ziemniaki pieczone z przyprawa bosforską


Wątróbkę umyłam, oczyściłam z włókien i włożyłam do miski, zalałam mlekiem i pozostawiłam na 3 godziny.
Mleko sprawia że wątróbka jest soczysta i jędrna.
Potem osączyłam ją na sicie i osuszyłam ręcznikiem papierowym.
Wątróbkę pokroiłam w plastry, obtoczyłam ją w mące i smażyłam na rozgrzanym maśle klarowanym aż zezłociła się z obu stron.
Posoliłam już na patelni aby nie była twarda.
Zdjęłam wątróbkę z patelni i włożyłam na nią pokrojoną w piórka cebulę.
Smażyłam 8 minut aż zmiękła i lekko się zezłociła.
Teraz na patelnię z powrotem włożyłam wątróbkę, osączone morele i dusiłam pod przykryciem 15 minut, w połowie czasu przekręciłam wątróbkę na drugą stronę.
Ziemniaki obtoczyłam w przyprawie i piekłam w 180 C z termoobiegiem przez 30 minut.
Podałam wątróbkę z pieczonymi ziemniakami. 
Smacznego.
Przepis autorski.
                                         "Podróże małe i duże"
Samotna na fali
Łódkę spotkałam na Zalewie w Sielpi Wielkiej.
Często wędkarze o tej porze łowili ryby.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger