Popularna na Bałkanach, Bliskim Wschodzie i Azji Południowej potrawa z mięsa mielonego. Przyrządzana głównie z wołowiny lub jagnięciny z dodatkiem cebuli i przypraw. Spotykane są też wersje z owoców morza, baraniny, a nawet wegetariańskie.
500g mielonej wołowiny
1 jajko
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki bazyli
2 szczypty soli
1 łyżeczka cynamonu
łyżeczka pieprzu czarnego
sok z 1 limonki
pół łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżki bułki tartej
połowa średniej cebuli
patyczki do szaszłyków
Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy, dodajemy mięso, przyprawy i sok z limonki, dokładnie wyrabiamy. Dodajemy poszatkowaną cebulę i bułkę tartą, aż uzyskamy jednolitą masę.
Odstawiamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Lepimy wrzecionowate kotleciki i nabijamy na patyczki do szaszłyków.
Pieczemy w piekarniku ok. 20 minut przy 200 stopniach lub na grillu około 10 minut z każdej strony.
Komentarze
Prześlij komentarz