Dzisiejsza nasza propozycja to pyszny nadziewany makaron cannelloni z kurczakiem i grzybami. Bardzo dużo przygotowujemy zapiekanek z makaronem. Jak zwykle w tego typu daniach nie mogło zabraknąć sosu beszamelowego, który w połączeniu z pomidorami daje ponadczasowy, tradycyjny smak. Zapraszamy do wypróbowania, na pewno wszystkim będzie smakować.
Przepis
Składniki:
- cebula
- ząbek czosnku
- rozmaryn
- dwie puszki pomidorów
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- oliwa
Sos beszamelowy:
- 20 g masła
- 25 g mąki
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietany kremówki
- 40 g potartego parmezanu
- sól
Farsz:
- 300 g pieczarek
- cebula
- 400 g piersi z kurczaka
- oliwa
- 1-2 łyżeczki suszonego tymianku
- pęczek pietruszki
- 150 g mozzarelli
- około 20 sztuk rurek cannelloni
Oczywiście sos beszamelowy można przygotować według własnego przepisu, my jednak lubimy eksperymentować nawet z tak podstawowymi daniami i jeśli tylko znajdziemy jakąś inną wersję potrawy to zawsze ją wypróbujemy.
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno siekamy, jeżeli używamy świeżego rozmarynu to również go siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebule i czosnek, aż się zeszkli. Dodajemy rozmaryn, pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dusimy pod przykryciem około 15 minut.
Do przygotowanie sosu beszamelowego rozpuszczamy masło w garnku, dodajemy mąkę i mocno mieszamy, aż osiągnie złoto-brązowy kolor. Dodajemy powoli mleko i śmietanę, ciągle mieszając. Gotujemy około 10 minut, często mieszając. Na koniec dodajemy parmezan i przyprawiamy solą.
Przechodzimy do wykonania nadzienia. Grzyby, cebule i mięso kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i około 3-5 minut podsmażamy mięso. Dodajemy cebulę i grzyby, przyprawiamy tymiankiem i kolejne 5 minut smażymy razem. Dodajemy posiekaną pietruszkę, przyprawiamy solą i pieprzem, po czym odstawiamy, żeby się trochę wystudziło.
Mozzarellę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do nadzienia. Dokładnie mieszamy i napełniamy nasz makaron. Możemy napełniać surowy, lub lekko namoczony we wrzątku, jak komu wygodniej.
Na dno naczynia wylewamy sos pomidorowy, układamy cannelloni i zalewamy sosem beszamelowym. Całość pieczemy 30-40 minut w temperaturze 200 ‚C (termoobieg 180 ‚C).
Smacznego…