niedziela, 18 czerwca 2017

WEGETARIAŃSKI OMLET Z WARZYWAMI


Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom. Użyłam do jego przygotowania mrożonego szpinaku firmy Bonduelle, którego listki są zbierane, kiedy są jeszcze młode, dzięki czemu mają delikatny smak i idealny kolor.

Agronomowie Bonduelle selekcjonują ziarna do siewu oraz pomagają rolnikom wybrać właściwy czas siewu, właściwy sposób pielęgnacji oraz właściwy czas zbiorów. Agronomowie tak dobierają ten czas, aby warzywa były odpowiednio dojrzałe, ale nie przejrzałe.


Czas przygotowania: 30 min.

Pieczenie: 55 min.

Dla 4- 6 osób:

● 6 dużych jajek

● 2 białka jajek

● 500 g ziemniaków

● 400 g marchewki

● 1 duża czerwona papryka

● 100 g liści mrożonego szpinaku Tysiąc Listków Bonduelle

● 150 g ricotty

● 100 g mozzarelli

● 2 cebulki dymki

● 300 ml gęstej śmietany 30%*

● 2 ząbki czosnku

● ½ pęczka koperku

● masło do smażenia

● sól, pieprz

● pieprz kajeński (opcjonalnie)


Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Tortownicę z odpinanym rantem wyłóż papierem do pieczenia.

Liście szpinaku rozmroź i odciśnij z wody.

Paprykę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na około 15 min do rozgrzanego piekarnika, obróć ją podczas pieczenia, następnie wyjmij, i włóż na 10 min do plastikowego woreczka. Następnie obierz ze skórki, przekrój na pół, oczyść z pestek i drobno pokrój.

Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C.

Ziemniaki i marchewkę obierz, pokrój w kostkę i ugotuj na parze (około 20 minut).

Cebulkę i czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle, następnie dodaj grubo pokrojone liście szpinaku, smaż całość przez kilka minut, mieszając.

Całe jajka i białka ubij razem, domieszaj śmietanę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli lubisz bardziej ostre potrawy, możesz również dodać szczyptę lub dwie pieprzu kajeńskiego.

Wyłóż połowę papryki, ziemniaków i marchewki na dno tortownicy. Następnie ułóż na wierzchu połowę liści szpinaku z cebulką i czosnkiem, oraz połowę mozzarelli pokrojonej w kostkę i połowę ricotty. Wylej na wierzch połowę jajek ze śmietaną, dodaj połowę drobno posiekanego koperku, po czym wyłóż kolejną warstwę warzyw i szpinaku z mozzarellą, wylej resztę jajek ze śmietaną, posyp resztą koperku. Na wierzchu ułóż resztę ricotty. Posól, popieprz.

Przykryj pergaminem i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut, około 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pergamin. Pozostaw do ostudzenia na co najmniej pół godziny.**

*typu śmietana do sosów i zup, lub kremówki

**Omlet łatwiej się kroi po przestygnięciu, ale można go również podawać na gorąco, bardzo dobrze smakuje również odgrzany na drugi dzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz