niedziela, 18 czerwca 2017

Kurczak z sosem meksykańskim



A co tam ;) Na bakier z kolendrą ale powoli do przodu ;) 











Składniki

4 filety z kurczaka (150 g)
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
1 cebula
4 pomidory
1 papryczka chili
1 zielona papryka
kolendra
50 ml oliwy z oliwek
50 ml soku z cytryny
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Przygotowujemy marynatę, jednocześnie bazę pod sos.
Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, posiekaną kolendrą i czosnkiem.
Filety z kurczaka oczyszczamy, myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nożem nacinamy filety. Dodajemy marynatę, mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem (w temp. pokojowej) przez 60 min.
Pozostały sos łączymy z obranymi i pokrojonymi w kostkę, pomidorami, pokrojoną w paski papryką oraz drobno posiekaną papryczką. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Cebule obieramy i kroimy w cienkie krążki.
Mięso smażymy 5-10 min z każdej strony na suchej patelni.
Podajemy z krążkami cebuli, sosem i ugotowanym na sypko ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz