niedziela, 18 czerwca 2017

Bulion warzywny - podstawa do zup i składnik do niektórych dań

Dzisiaj przepis na bulion warzywny. 
Kiedy przygotowujemy jakieś danie, zdarza się, że jednym ze składników jest właśnie bulion/rosół warzywny. Można wtedy dać kostkę rosołową, ale można też przygotować taki bulion samemu. Dużo zdrowsze i bez chemii, i na pewno smaczniejsze! Taki wywar można zawekować i przechowywać w lodówce i kiedy zajdzie potrzeba możemy go użyć. 


Składniki (wychodzi ok. 2 litrów):
2 litry wody
3 marchewki
2 korzenie pietruszki
1 mały seler
kawałek pora 
1/2 cebuli
2 gałązki natki pietruszki
2 listki laurowe
2-3 ziela angielskie
3 ziarenka pieprzu czarnego
sól

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy około 2 litry wody (można dać odrobinę więcej, bo trochę wody odparuje przy gotowaniu). Marchewkę, por, korzenie pietruszki i seler myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gotującej się wody. Natkę pietruszki myjemy i również kroimy na mniejsze części i dodajemy do garnka. Wrzucamy również liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu i tak gotujemy około 30-35 minut. 

W międzyczasie cebulę obieramy z łupin i kroimy na plastry około 1 cm grubości i umieszczamy albo na palniku z gazem, albo w piekarniku, aby ją dosłownie spalić. Dzięki temu bulion nabierze pięknego złotego koloru oraz będzie miał dobry smak. Tak przypaloną cebulę dodajemy do garnka i gotujemy jeszcze około 15 minut. Doprawiamy do smaku i gotowe.

Taki wywar możemy zawekować w słoiku i używać kiedy go potrzebujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger