Dzisiaj jest bardzo upalny dzień, to ciasto jest idealne na tą pogodę. Ptasie mleczko lekko kwaskowate niezbyt słodkie. Bardzo dobre.

truskawkowe ciasto

Jeśli nie chcecie mniej kaloryczne to proponuje dodać mniej cukru do biszkoptu.

Przygotowanie ciasta na biszkopt – żółtka z odrobiną cukru ubić na puszystą masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Jak już masa z białek jest sztywna to  podczas ubijania powoli wsypywać cukier. Dodać ubite żółtka i delikatnie wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao przesiać przez sitko i dodawać po łyżce do masy jajecznej. Mieszając już bardzo delikatnie. Dno blaszki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy. Blaszka o wymiarach 20 x 25 cm.

Biszkopt thermomix

  • nałożyć motyle, dodać żółtka i trochę cukru, ubijać 1 minuta, obroty 3,5
  • wylać żółtka, umyć naczynie i dokładnie wysuszyć
  • nałożyć motylek, wlać białka, ubijać 2 minuty 30 sek, obroty 3
  • dodawać cukier, obroty 3 do wyczerpania cukru
  • przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, kakao
  • obroty 1 dodawać po łyżce sypkie składniki

ptasie mleczko

Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec ciasto 30-35 minut.  Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przekroić na pół wzdłuż. Rozłożyć truskawki na spodniej warstwie.

ciasto z truskawkami

Ptasie mleczko – jogurt wymieszać z ugniecionymi truskawkami. Jak macie malakser to zmiksować razem ale nie na gładką masę. Kawałki truskawek muszę być widoczne.

Galaretki zalać wrzącą wodą i wymieszać dokładnie. Odstawić w zimne miejsce żeby stężała, ale nie całkowicie. Jak już wyraźnie widać że zaczyna gęstnieć wlać do jogurtu i dokładnie wymieszać. Wstawić masę do lodówki. Jak już będzie prawie gęsta wylać ją na spodnią część biszkoptu i przykryć drugim ciastem. Zostawić trochę na górę do posmarowania. Rozłożyć ponownie truskawki na górze.

Ptasie mleczko thermomix

  • dodać jogurt i truskawki, zmiksować 30 sek, obroty 3 gdyby było za słabo zmiksowane dodać czasu, ale truskawki nie mają być całkowicie zmiksowane
  • dwie galaretki rozmieszać we wrzącej wodzie i zostawić do zgęstnienia, ale nie całkowicie
  • obroty wsteczne 3, podczas mieszania wlewać gęstniejącą galaretkę
  • odstawić żeby masa zaczęła gęstnieć
  • gęstniejącą masę wylać na spód ciasta wyłożonymi truskawkami, zostawić trochę na górę
  • przykryć drugą częścią ciasta i wylać pozostałą masę

biszkopt kakaowy

Trzecią galaretkę rozmieszać we wrzącej wodzie. Zostawić do momentu aż zacznie mocno gęstnieć. Gęstniejącą galaretkę wylać na truskawki i zostawić do całkowitego zgęstnienia.

Smacznego.