Nadziewane bataty


Bajecznie kolorowe i niezwykle smaczne! A wiecie, co jest w nich najlepsze? Robią się migusiem! Na prawdę. Polecam spróbować, a gwarantuję, że jeszcze nie raz wrócicie do tego przepisu. Oczywiście punktem obowiązkowym pozostają bataty i ich sposób przyrządzania, ale reszta składników, to już Wasza sprawa. Poniżej przedstawiam Wam moją propozycję. 


Smacznego!




Składniki:
bataty (1 sztuka na osobę)
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
250 g kiełków stir - fry
filet z kurczaka
1 opakowanie sera mozzarella z zalewy
oregano i estragon suszony, sól
olej roślinny



Przygotowanie:
Dokładnie umyj bataty i nakłuj je widelcem dookoła. Teraz czas na chwilę czarów! Wkładamy je na 3-5 minut do mikrofalówki. Zależy jaką moc macie ustawioną. Gdy chwilę ostygną, przekrój na pół i wydrąż środek nadając im kształt małych łódeczek. Wybieraj bataty równej wielkości, nie za duże, licząc jednego na osobę. Przygotuj dużą blaszkę, którą lekko posmaruj olejem roślinnym lub wyłóż papierem do pieczenia. Połóż połówki batatów i wydrążone środki. Skrój po połowie obie papryki, na mniejsze kawałki. Dodaj mieszankę kiełków typu stir-fry. Oprósz odrobiną soli. Na wierzchu ułóż filet z kurczaka posypany suszonym oregano i estragonem. Na koniec całość skrop olejem roślinnym.

Tak przygotowaną blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, na jakieś 15-20 minut.

Wyciągnij i przemieszaj warzywa, a filet z kurczaka pokrój w paski czy kostkę i ponownie wymieszaj. Taką mieszanką wypełnij łódeczki batatowe. Wyjmij mozzarellę z zalewy i pokrój w plasterki i połóż na wierzchu. Ponownie włóż co piekarnika na 3-5 minut, by ser się rozpuścił. Podawaj ciepłe np. w towarzystwie ulubionego przeze mnie guacamole. Z guacamole wszystko jest przecież lepsze : )


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Znajdziesz mnie także na portalach społecznościowych takich jak: Facebook czy Instagram. Bądźmy w kontakcie! Z kulinarnym pozdrowieniem - Ostoja Lasu.