piątek, 16 czerwca 2017

"Ach, ta róża! ach, ta róża! ,czyli ucierane platki rozy


"Ach, ta róża! ach, ta róża
Co się w twoje okno wdziera,
Na pokusy mnie wystawia,
Sen i spokój mi odbiera...
"
Adam Asnyk

Nie sposób przecenić walorów zdrowotnych dzikiej róży, jej aromatu, smaku i urody. Dlatego dzika róża jest wysoko ceniona --- moja zbierana na wydmach...

z płatków kwiatów dzikiej róży warto przygotować smaczną konfiturę,wycisnąć świeży sok i mieć zawsze słoiczek w zapasie .


    Tarte płatki różane
Składniki
  • garść płatków róży
  • 1 łyżka cukru
  • sok z pół cytryny
PS.    ilość podaną trzeba sobie zwiększyć do ilości zebranych płatków róży.



Wykonanie


Suche płatki róży ucierać drewnianą pałką  ( najlepiej w makutrze,choć nie każdy ją w domu ma ,ale może babcia poratuje  ,lub znajdziemy zakurzona ,zapomnianą  na strychu .Dobrze uciera sie też w moździerzu ,ale blenderem też idzie świetnie. – jedna łyżka cukru na garść płatków. Na koniec dodać sok z  cytryny , dzięki temu róża będzie miała piękny kolor i nie zepsuje się .
Jeść 3 razy dziennie po łyżeczce jako środek zmniejszający nadkwaśność żołądka i działający uspokajająco. Utartą różę możesz wykorzystać także do deserów. Przechowuje w lodówce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com