Fit | Zupy

Zupa krem z pieczonych pomidorów, zupa krem pomidorowa

16 czerwca 2017
Jump to recipe

Jako dziecko nie przepadałam za smakiem zupy pomidorowej. Właściwie to nawet ją lubiłam, dopóki moja siostra powiedziała, że ona jej nie znosi. Skoro siostra i to starsza pomidorówki nie lubi, to chyba coś z tą zupą nie tak. I tak w dzieciństwie nie przepadałam za pomidorówką. Za to dzisiaj, zdecydowanie to jedna z bardziej ulubionych zup. Sprawdza się doskonale na jesieni i zimą. Co tam, w moich ciążowych zachciankach to też był nie rzadko numer jeden. Na dworzu 30 stopni, a ja muszę jeść gorącą pomidorową z kluchami i kupą zieleniny.

Odkąd byliśmy w Hiszpanii, na naszym stole zagościł hiszpański chłodnik czyli gazpacho. A dzisiaj zapraszam Was na odmianę gazpacho. Bardziej taki pomidorowy chłodnik. Chociaż może nie chłodnik, bo zupa z pieczonych pomidorów doskonała jest na zimno i na ciepło. Każdemu wedle potrzeb i jego upodobań.

I tak sobie  myślę, że to podpieczenie pomidorków z czosnkiem, bazylią i oliwą, robi naprawdę dobrą robotę. Smak jest głęboki, bardzo pomidorowy. Dodatkowo możemy ją zrobić w wersji łagodnej, tą polecamy dzieciom 😉 I na ostro, dla nas. Możemy podawać posypaną serem i zieleniną albo z grzankami. Jeśli lubisz, możesz dodać śmietanę na wierzch, ale po prawdzie, im prościej tym smaczniej, więc nie wysilajcie się zbytnio na kombinowanie z dodatkami 😉

Czyż taka kombinacja nie wygląda genialnie? Uwielbiam przekrojony w poprzek czosnek 😉

Jedynym elementem jakiego nie lubię przy robieniu tej zupy, jest obieranie pomidorów. Ale ktoś musi to zrobić 😉 Za to zapach poddanych obróbce termicznej w dowolnej formie pomidorów…bezcenny.

Ja mam upatrzone miejsce na swoim bazarze, gdzie kupuję tańsze pomidory z przeznaczeniem na zupę. Nie musicie tutaj dawać pełnowartościowych warzywek, bo będziemy potem je i tak blendować. Możecie użyć ulubionej odmiany pomidorów lub też najzwyklejszych.

Do zrobienia zupy możecie użyć wywaru mięsnego lub jarzynowego. Oczywiście, na wywarze z warzyw, zupa będzie delikatniejsza.

Only registered users can comment.

  1. Dopiero odkrywam Twoje przepisy i coraz bardziej się w nich zakochuję. Proste, naturalne bez ulepszaczy. Samo zdrowie. Uwielbiam takie po rzepisy. Podrzuć kochana jakąś recepturkę na pyszną zupkę dyniową z prawdziwego zdarzenia.

    1. Marto, strasznie miło czytać takie komentarze 😉 Hmm co do zupki, to nie wiem czy preferujesz bardziej łagodne, czy bardziej ostre zupki. Dla mnie tegoroczne odkrycie to w zasadzie na zupkę z każdego warzywa, podsmażenie cebulki na maśle, dodanie danego warzywa pokrojonego w kostkę razem podsmażenie i zalania wodą/bulionem. Można dorzucić np ziemniaka jeśli ma być bardziej zawiesista. Mojej małej córeczce podaję bez przyprawiania nawet. A dyniową, w sumie można zrobić podobnie, ale dorzucić np chilli i podlać mlekiem kokosowym.

  2. Super. Wypróbowuje Twoje przepisy bardzo chętnie i będę na bieżąco śledzić i próbować. Jak dla mnie pycha.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *