piątek, 16 czerwca 2017

Brownie




Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
150 g masła
150 g mlecznej czekolady
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki kakao
1 opakowanie cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka sody
4 jajka
szczypta soli
cukier puder do posypania


Sposób wykonania:

W rondelku topimy masło i dodajemy cukier.  Podgrzewamy około 2 minut na małym ogniu cały czas mieszając. 
Jajka rozbijamy i roztrzepujemy widelcem.
W misce mieszamy ze sobą mąkę, sodę, kakao i cukier waniliowy. Dodajemy roztopione masło, mieszamy.
Dodajemy jajka i pokruszoną czekoladę, mieszamy łyżką do momentu połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach 25x30 cm smarujemy masłem oraz oprószamy mąką. Wykładamy na nią masę ciasta.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160°C przez 25 minut.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...