Składniki
- kiełbasa z grillailość wg uznania (u mnie 4 laski)
- 1 cebula
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- 0.5 litra przegotowanej wody
- 2 łyżki mąki
- 0.5 szklanki wody (dodatkowo)
- oregano, bazylia, papryka słodka mielona, szczypta ziarenek smaku, sól i pieprz kolorowy do smaku do smaku
Opis dania
Sezon grillowy jest otwarty praktycznie przez wszystkie cieple miesiące i często bywa tak, że zostaje nam zbyt dużo grillowanej kiełbasy i nie mamy pomysłu, jak możemy ją w prosty sposób wykorzystać. Ja zwykle na jej podstawie przygotowuję pyszny, aromatyczny sos pomidorowy. Jest on tak pyszny, że w ostatnim czasie zaczęłam smażyć kilka kiełbasek więcej, aby na następny dzień móc przygotować ten właśnie sos. Musicie tego koniecznie spróbować! 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Cebulę obrać i opłukać, pokroić w drobną kostkę. Kiełbaski z grilla pokroić według uznania w kostkę lub talarki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić pokrojoną kiełbasę, chwilę podsmażyć i dorzucić posiekaną cebulkę. Smażyć razem do czasu, aż cebulka ładnie się zeszkli. Całość zalać przegotowaną wodą i podgotować jeszcze przez chwilę, by kiełbasa puściła do wody odrobinę aromatu. |
2 Gotowe | Sporządzić "zaklepkę" z wody, mąki i łyżki oliwy. Do zalanej wodą kiełbasy dodać koncentrat pomidorowy i rozprowadzić, delikatnie podgrzewając. Sos zaklepać i zredukować, doprawić do smaku solą, pieprzem, ziarenkami smaku, bazylią, oregano i papryką słodką. Dla złagodzenia smaku, do sosu można dolać odrobinę śmietanki do zup i sosów. Sos podawać z ulubionym makaronem lub ziemniakami. |