Pieczone bataty z tahini i granatem

 

 

 

 

 

 

 

Pieczone bataty z tahini i granatem

 

 

 

 



Co jakiś czas urozmaicam nasze menu i włączam do niego bataty.

Nie jestem ich jakąś zagorzałą miłośniczką, ale od czasu do czasu chętnie je jem.

Pieczone bataty to chyba moja ulubiona postać ich przygotowania i chyba tez najprostsza – nadrabiam tu komponując do nich dodatki.

Dziś pieczone bataty z sosem na bazie sezamowej pasty tahini, z granatem i kolendrą – jeśli lubicie bliskowchodnie smaki, bardzo polecam wam ta kompozycję.

 

 

 

 

 

PRZEPIS NA PIECZONE BATATY Z TAHINI I GRANATEM

Składniki na pieczone bataty z tahini i granatem:

1 batat

1 łyżeczka tahini – przepis

2 łyżki jogurtu greckiego

sól

pieprz

szczypta kuminu wędzonego

listki świeżej kolendry

owoc granatu

 

 

 

Jak zrobić pieczone bataty z tahini i granatem:

Batata myjemy, nakłuwamy widelcem, wkładamy do formy żaroodpornej i pieczemy ok 40 min w 200st (aż stanie się miękkie).

Lekko studzimy, kroimy wzdłuż na pół.

Jogurt mieszamy z tahini, doprawiamy solą, pieprzem i kuminem.

Sosem polewamy połówki batatów. Posypujemy listkami kolendry i pestkami owocu granatu.

 

 

 

 

 

Pieczone bataty z tahini i granatem

 

 

 

 

 

 

Zupa krem z batatów  Zupa krem z batatów

 

Chipsy z batatów – przepis  Chipsy z batatów – przepis

 

Frytki z batatów  Frytki z batatów