Co jakiś czas urozmaicam nasze menu i włączam do niego bataty.
Nie jestem ich jakąś zagorzałą miłośniczką, ale od czasu do czasu chętnie je jem.
Pieczone bataty to chyba moja ulubiona postać ich przygotowania i chyba tez najprostsza – nadrabiam tu komponując do nich dodatki.
Dziś pieczone bataty z sosem na bazie sezamowej pasty tahini, z granatem i kolendrą – jeśli lubicie bliskowchodnie smaki, bardzo polecam wam ta kompozycję.
PRZEPIS NA PIECZONE BATATY Z TAHINI I GRANATEM
Składniki na pieczone bataty z tahini i granatem:
1 batat
1 łyżeczka tahini – przepis
2 łyżki jogurtu greckiego
sól
pieprz
szczypta kuminu wędzonego
listki świeżej kolendry
owoc granatu
Jak zrobić pieczone bataty z tahini i granatem:
Batata myjemy, nakłuwamy widelcem, wkładamy do formy żaroodpornej i pieczemy ok 40 min w 200st (aż stanie się miękkie).
Lekko studzimy, kroimy wzdłuż na pół.
Jogurt mieszamy z tahini, doprawiamy solą, pieprzem i kuminem.
Sosem polewamy połówki batatów. Posypujemy listkami kolendry i pestkami owocu granatu.