ciasto_drozdzowe

 

 

 

ciasto_drozdzowe

 

 

 



Ciasto drożdżowe z czekoladą, bardzo proste, klasyczne, puszyste, rozpływające się w ustach – idealne do kawy lub kubka kakao – na deser, na drugie śniadanie, na podwieczorek, na kolację.

Domowe słodycze, to jest to co lubię ja i moje dzieci, bo zawsze mogą się częstować bez ograniczeń.

Ciasto drożdżowe łatwo zamrozić, gdybyście chcieli mieć kawałek na później lub gotowe porcje do zabrania ze sobą w śniadaniówce.

Po tym jak sprzątałam kuchenne szafki i w ręce wpadł mi słój z czekoladowymi jajami, którymi dzieci zostały obdarowane w święta, postanowiłam zrobić właśnie takie ciasto i nafaszerować je posiekaną czekoladą – fajny sposób na to by spożytkować czekoladowe zające czy mikołaje lub inną czekoladę w domu 🙂

 

 

 

 

PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ

Składniki na ciasto drożdżowe z czekoladą:

400g mąki orkiszowej jasnej

100g mąki orkiszowej razowej

5 dag drożdży

150 ml mleka

1/2 szkl cukru trzcinowego

szczypta soli

2 jajka

75g masła roślinnego miękkiego

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego – przepis

150-200g czekolady

polewa czekoladowa – przepis

 

 

 

Jak zrobić ciasto drożdżowe z czekoladą:

W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże.

Mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, mieszamy.

Do mąki dodajemy roztopione masło, jajka, ekstrakt waniliowy i zaczyn drożdżowy. Ciasto mieszamy a potem wyrabiamy ok 10 min aż stanie się gładkie i będzie odchodzić od ręki (można zrobić to robotem kuchennym).

Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz je zagniatamy.

Czekoladę siekamy.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, posypujemy czekoladą, zwijamy w roladę i wkładamy do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Zostawiamy do wyrośnięcia na 10 min.

Pieczemy ok 30 -35 min w 180st.

Po ostudzeniu dekorujemy polewą czekoladową.

 

 

 

ciasto_drozdzowe