W końcu letnia pogoda! Ciepłe i słoneczne dni od razu nastrajają pozytywnie. Na straganach koszyczki pełne truskawek, na które tak długo czekaliśmy. Jemy je kilka razy dziennie, by nacieszyć się sezonem. Jako deser, dodatek do sałatek, lub w formie koktajli.
Dziś mam dla Was prosty w przygotowaniu, orzeźwiający, ale też sycący koktajl truskawkowy z musem z mleczka kokosowego i kawy zbożowej. Idealnie nadaje się na posiłek po pełnej wrażeń zabawie na świeżym powietrzu. Zabawie? Tak, ponieważ świetnie nadaje się także dla dzieci! Inka jest odpowiednia dla maluszków od 3 roku życia. Moja córka poprosiła o dokładkę, a Wy, skusicie się? :)
Na 2 porcje:
- 100 g mleczka kokosowego (stała biała część)
- kopiasta łyżka kawy zbożowej Inka z błonnikiem
- 350 g truskawek
- 100 ml wody niegazowanej
- kostki lodu z zatopionymi jadalnymi kwiatami (np. stokrotkami)
Schłodzone mleczko kokosowe miksujemy z kawą zbożową Inka, na puszysty mus.
Przelewamy do szklanek i odstawiamy do lodówki.
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i miksujemy z wodą na gładką masę.
Przelewamy do szklanek z musem kokosowo-kawowym.
Podajemy z kostkami lodu, najlepiej z zatopionymi kwiatami.
Smacznego :)
Wpis powstał we wspołpracy z marką Inka.
Brak komentarzy