Kruche z malinami

Kruche ciasto z delikatną pianką pokryte słodziutkimi malinkami . Czy można chcieć coś więcej ? Niezwykłe doznania smakowe :) Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie przepis " Ciasto porzeczkowe " z bloga w-zielonej-kuchni.

Wymiary blaszki : 28 x 34 cm
Czas pieczenia: 25 minut , 40 minut
Temp. pieczenia : 180 C





Składniki:
Ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny (najlepiej prosto z lodówki )
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
Pianka:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego



Sposób wykonania:
Ciasto:
  1. Mąkę przesiewamy , dodajemy zimną margarynę , proszek do pieczenia i żółtka .
  2. Nożem siekamy wszystkie składniki , po czym w miarę szybko zlepiamy w kulę.
  3. Dzielimy na 2 części : jedna ma być większa od drugiej.
  4. Wkładamy do zamrażalnika na godzinę.
  5. Po wyznaczonym czasie , blaszkę pokrywamy papierem do pieczenia, trzemy większą część na grubych oczkach.( rozkładamy na całej blaszce)
  6. Pieczemy ok. 20 - 25 minut w temp. 180 C
  7.  Gdy się upiecze odstawiamy do wystygnięcia.
Pianka:
  1. Białka ubijmy na sztywną pianę.
  2. Dodajemy cukier wanilinowy i cukier puder i proszek budyniowy.
  3.  Na koniec dolewamy olej.
  4. Należy dobrze wymieszać.
Dodatkowo:
  •  koszyczek malin
Na przestudzony kruchy spód , wylewamy piankę , układamy na niej maliny i trzemy pozostałą część ciasta .
Całość pieczemy następne 40 - 45  minut w temp. 180 C.


Smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty