czwartek, 15 czerwca 2017

Gołąbki z ziemniakami z piekarnika

Choć gołąbków nie robię zbyt często, tak średnio  raz  w miesiącu, to w domu bardzo je lubimy. Najczęściej z uwagi na moją mamę , mają one formę tradycyjną ( mięso, ryż), ale zdarzają się tez i inne, choćby z kaszą gryczaną czy grzybami . Dzisiaj całkowita nowość, choć już wiem, że zagości u nas na stałe. Gołąbki z ziemniakami, bo o nich mowa, podbiły nasze kubki smakowe. Zachęcam do wypróbowania przepisu.




Składniki  na gołąbki:

1 główka młodej kapusty 
1,5 kg ziemniaków  
15 dkg peklowanej domowej słoniny
2 duże cebule
1 łyżka kaszy manny
szczypta płatków chili
1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego curry
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku


1 łyżka masła

Składniki  na sos:

1 szklanka  śmietanki do zup 18%
1 szklanka mleka 3,2%
2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli


Przygotowanie:

Zagotować w garnku wodę i włożyć do niej główkę kapusty, przykryć i pozostawić na około 10 min. Po tym czasie wyjąć kapustę i delikatnie zdejmować liście.


Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości, utłuc tłuczkiem lub przepuścić przez maszynkę do mielenia. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę słoninę. Wyjąć skwarki, a na wytopiony tłuszcz wrzucić pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, lekko zrumienić.

Do dużej miski wrzucić ziemniaki, dodać podsmażoną cebulę razem z tłuszczem i skwarki, które wcześniej zostały wybrane, dodać kaszę manną i wszystkie przyprawy, wymieszać. Przestudzony farsz nakładać w liście i zawijać jak tradycyjne gołąbki.







Uszykować naczynie żaroodporne, wysmarować masłem, wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty i układać gołąbki. Całość zalać śmietanką połączoną z mlekiem, czosnkiem, gałka i szczyptą soli. Wstawić do piekarnika, temperaturę ustawić na 170 stopni C i piec 40-45 minut. Podawać gorące zaraz po przygotowaniu. Smacznego :)




 Z podanych proporcji wyszło 15 dużych gołąbków, gdyż było  jeszcze jedno mniejsze naczynie, które nie załapało się na zdjęcia, bo jego zawartość została pochłonięta po wyjęciu z piekarnika. Te większe czekało na ostygnięcie i "sesję zdjęciową" :)

18 komentarzy:

  1. Prezentują się fantastycznie, muszę koniecznie zrobić, choć kurkumy nigdy jeszcze nie używałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurkuma nie jest obowiązkowa, choć daje gołąbkom ładny kolor i smak. Dziękuję za komentarz i odwiedziny.

      Usuń
  2. Też robię gołąbki z ziemniakami, ale surowymi, takich jeszcze nigdy nie jadłam :) Muszę zrobić na próbę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj i daj znać jak smakowały :)

      Usuń
  3. O MAMUNCIU, ALE MUSZĄ BYĆ PYSZNE, ALE PRACOCHŁONNE NIESTETY :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie sa tak pracochłonne jak gołąbki z mięsem, gdzie trzeba krecić mięso, parzyć ryż. Zrób, a się przekonasz, pozdrawiam:)

      Usuń
  4. O jej, ale to super wygląda! Spróbuję też takie coś przyrządzić, ale pewnie mi nie wyjdzie za pierwszym razem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, tutaj nie ma się co zepsuć,to łatwy przepis:) Daj znać jak Ci poszło, pozdrawiam.

      Usuń
  5. Gosiu, a ziemniaki stare czy młode?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Młode, tyle, ze duże. Starych w mojej okolicy nie ma, pozdrawiam.

      Usuń
    2. Ale jak masz stare, to nawet lepiej.

      Usuń
  6. Gosiu, Moja Mama wczoraj robiła, rewelacyjne są.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały, szkoda, że nie zrobiłaś zdjęcia...prosiłam :(

      Usuń
  7. To mnie zaskoczyłaś, ja takich gołąbków nie jadłam. Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis! Może w sobotę,będę wtedy miała więcej czasu.
    Pozdrawiam Gosiu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko, koniecznie zrób, są pyszne. Pozdrawiam:)

      Usuń
  8. Uwielbiam te gołabki, po prostu są REWELACYJNE. Mięsne niech się chowają za płotem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wglądają przepysznie. Uwielbiam gołąbki ale z ziemniakami jeszcze nie robiłam. Muszę zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam
    Robilam dzisiaj po raz pierwszy golabki z ziemnaikami ,bardzo smakowicie wygladaly u Pani i postanowilam zrobic z Pani przepisu. Bardzo mi smakowaly. Zdjecie oczywiscie poszlo .Serdecznie pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...