środa, 14 czerwca 2017

RAW roladki z cukinii i awokado w sosie pomidorowym

To danie skupia w sobie kwintesencję wszystkich roślin, na które nadchodzi właśnie sezon: cukinię, paprykę i pomidory. Fakt, że nie poddane są one tutaj żadnej obróbce termicznej sprawia, że roladki są zdrowe, lekkie, soczyste, pyszne i w zupełności mogą stanowić samodzielny posiłek – a to głównie dzięki sycącemu awokado. Po składniki potrzebne do tego dania warto udać się do zaprzyjaźnionego warzywniaka czy na bazar zamiast do supermarketu – cukinia ma być delikatna, papryka słodka, a pomidory duże, dojrzałe i najlepiej o dziwacznych kształtach.


Składniki na 8 roladek:
2 małe cukinie
2 łyżki tłoczonego na zimno oleju (u mnie z pestek dyni)
kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny
świeżo zmielona sól i pieprz
2 sztuki awokado (najlepiej odmiany hass)
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej lub białej papryki
1 papryczka chili
1/3 szklanki zielonych oliwek
skórka i sok z 1/2 cytryny
świeżo zmielona sól i pieprz
2 duże pomidory malinowe
2 łyżki tłoczonego na zimno oleju
świeżo zmielona sól i pieprz
Do podania: pestki dyni oraz kilka kropel tłoczonego na zimno oleju.


Cukinie umyj i za pomocą obieraczki do warzyw powycinaj mniej więcej równej wielkości i szerokości plastry – do ośmiu roladek będziesz potrzebować 16 plastrów. Przełóż je do miski, polej olejem i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj i odstaw na kilka minut do marynowania.

Wszystkie papryki oraz oliwki posiekaj w drobną kosteczkę. Awokado przekrój na pół, łyżką wydrąż miąższ i przełóż go do blendera. Dodaj sok i skórkę z cytryny oraz sól i pieprz i zmiksuj na gładką zieloną pastę. Następnie przełóż ją do miski, dodaj posiekane warzywa i dokładnie wymieszaj. Farsz gotowy.

Aby przygotować sos pomidorowy, pomidory, przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Pozostałą ich część wrzuć do blendera, dodaj olej oraz przyprawy i zmiksuj na gładki sos.

Teraz kolej na formowanie całej potrawy. Na dnie talerza rozsmaruj hojną ilość sosu pomidorowego. Aby przygotować roladkę, sięgnij po 2 plastry cukinii i ułóż je wzdłuż tak, aby brzegi zachodziły na siebie. Nałóż łyżkę farszu z awokado i zwiń. Podobnie postępuj z pozostałymi roladkami. Ułóż je na pomidorowym sosie, polej jeszcze kilkoma kroplami oleju i udekoruj pestkami dyni. Podawaj od razu.

2 porcje

3 komentarze:

  1. mmm wyglądają obłędnie !
    www.filozofgosia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdyby to włożyć jeszcze do piekarnika na chwilkę ?- nie mogę surowych warzyw jeść :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, to nie jest dobry pomysł :/ ewentualnie można zgrillowac plastry cukinii, pozdrawiam :)

      Usuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP