wtorek, 13 czerwca 2017

MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA

Składniki:
  • główka młodej kapusty średniej wielkości
  • 1 cebula biała średniej wielkości
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • olej
  • sól
  • pieprz ziołowy

Sposób przygotowania: 
  1. Kapustę poszatkować, włożyć do garnka z zimną wodą, po zawrzeniu wody kapustę gotować przez 10 minut, po czym wylać wodę w której gotowała się kapusta i  ponownie do garnka z kapustą wlać  wodę najlepiej wrzącą zagotowaną w międzyczasie w czajniku, gotować do miękkości kapusty.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju dodać łyżkę kopiastą mąki, wymieszać  i zrobić białą zasmażkę.
  3. Gdy kapusta jest miękka należy odlać nadmiar wody pozostawiając tylko tyle, żeby kapusta się nie przypaliła, wsypać do smaku sól i pieprz , wymieszać, dodać zasmażkę z cebulą, wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę ciągle mieszając, żeby nie przypalić kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz