- główka młodej kapusty średniej wielkości
- 1 cebula biała średniej wielkości
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
- olej
- sól
- pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
- Kapustę poszatkować, włożyć do garnka z zimną wodą, po zawrzeniu wody kapustę gotować przez 10 minut, po czym wylać wodę w której gotowała się kapusta i ponownie do garnka z kapustą wlać wodę najlepiej wrzącą zagotowaną w międzyczasie w czajniku, gotować do miękkości kapusty.
- Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju dodać łyżkę kopiastą mąki, wymieszać i zrobić białą zasmażkę.
- Gdy kapusta jest miękka należy odlać nadmiar wody pozostawiając tylko tyle, żeby kapusta się nie przypaliła, wsypać do smaku sól i pieprz , wymieszać, dodać zasmażkę z cebulą, wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę ciągle mieszając, żeby nie przypalić kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz