wtorek, 13 czerwca 2017

Śniadaniowe batony z płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód

Witajcie, dziś trochę inny pomysł śniadaniowy z użyciem płatków. Jest to na pewno lepsza alternatywa dla gotowych batonów ze sklepu. I zdrowsza, bo robiona przez nas, więc wiemy co dodajemy. Posmakuje dzieciakom, ale myślę, że starszym również :).
#odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodzinąnajlepiej #lubella


Składniki:
2 duże szklanki płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód
1,5 łyżki miodu
1 łyżka masła
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżka mleczka słodzonego o smaku karmelowym
1 tabliczka białej czekolady

Przygotowanie:
Do garnka rozpuszczamy masło, dodajemy miód, mieszamy cały czas i delikatnie podgrzewamy. Następnie dodajemy słodzone mleko, kakao i mieszamy. Na koniec wsypujemy płatki i całość delikatnie i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na małą keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia. wyrównujemy. Zawijamy papierem i mocno dociskamy z góry. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po kilku godzinach wyciągamy zastygniętą masę z blachy. 


 Na koniec rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i zalewamy do blachy ponownie wyłożonej papierem do pieczenia, a na rozprowadzoną czekoladę wykładamy masę. Znów zawijamy papierem i dociskamy do czekolady i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by zastygła czekolada. 
Kiedy już będzie gotowe wyciągamy z lodówki i wykładamy na deskę i kroimy na mniejsze kawałki. I gotowe :). Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger