wtorek, 13 czerwca 2017

PIZZA Z CUKINIĄ

Tym razem proponuję Wam pizzę z cukinią, jeśli pominiecie kabanosa, będzie to pizza wegetariańska.  Z dodatkiem ziół, pomidorów i mozzarelli smakuje wyśmienicie.






SKŁADNIKI
Ciasto:
30 g drożdży,
½ łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
3 łyżki oliwy z oliwek,
ok. 2 szkl. mąki,
¾ szkl. ciepłej wody

Nadzienie:
sos pomidorowy,
1 mała cukinia,
kawałek kabanosa,
pomidor,
mozzarella,
bazylia

WYKONANIE


Drożdże rozkruszamy w dużej misce, dodajemy sól, 1łyżkę mąki oraz ½ szkl. ciepłej wody.
Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
Do podrośniętych drożdży dodajemy resztę wody, mąkę i olej, szybko wyrabiamy. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Następnie dzielimy na cztery części, formujemy kulki i rozwałkowujemy, wykładamy na dużą blachę wyłożoną pergaminem.
Cukinię kroimy w plastry, solimy, odstawiamy na 15 minut, odsączamy z nadmiaru wody, przesmażamy na 1 łyżce oleju.
Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy sosem, układamy pokrojonego w plastry pomidora, kabanosa, cukinię oraz mozzarellę. Posypujemy bazylią. Pizze wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 12 minut na termoobiegu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz