czerwca 13, 2017

Bigos z młodej kapusty

    Korzystając z pierwszych sezonowych warzyw, nie sposób pominąć młodą kapustę. Doskonała w postaci zasmażanej, jako dodatek do obiadu, wyśmienita do zup oraz na bigos.

Bigos z młodej kapusty przygotowuje się niezwykle szybko. Nie wymaga on długiego pieczenia czy gotowania, jak to mam miejsce przy klasycznym bigosie z kapusty kiszonej.
Bigos taki jest obowiązkowych "gościem" na moim wiosenno-letnim stole. Z racji, iż przygotowuje się go naprawdę szybko, ratuje często sytuację, gdy pomysłu i czasu na gotowanie brak. Przygotowując bigos z młodej kapusty, warto zrobić go ciut więcej. Obiad na 2-3 dni mamy z głowy.

Bigos z młodej kapusty podajemy z pieczywem lub gotowanymi, młodymi ziemniaczkami, posypanymi koperkiem.



łątwy-bigos


PRZEPIS NA 
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY



Składniki na bigos:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 150 g kiełbasy podwawelskiej lub innej
  • 1 dobra konserwa mięsna ( słoik około 300 g )
  • pęczek koperku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz



Przygotowanie bigosu z młodej kapusty:

Z kapusty oberwać wierzchni liście. Główkę kapusty umyć i osuszyć.
Przekroić główkę kapusty na pół, każdą z połówek niezbyt drobno zszatkować.

Poszatkowaną kapustę obgotować we wrzącej wodzie. Gotować około 3 minut, po tym czasie odcedzić kapustę i ponownie przełożyć ją do garnka. Wlać około 3/4 szklanki wody i gotować pod przykryciem przez 5-7 minut.

Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość smażyć, aż kiełbasa się zrumieni. Na koniec dodać konserwę mięsną, przesmażyć.

Do obgotowanej kapusty dodać koncentrat pomidorowy i podsmażoną cebulę, z kiełbasą i mięsem. Mąkę rozrobić w niedużej ilości zimnej wody - wlać do bigosu, wymieszać. Całość zagotować.

Na koniec dodać pokrojony drobno koperek oraz sól i pieprz do smaku.



bigos-z-młodej-kapusty

bigos-z-kiełbasą


Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo