Zupa owocowa
z kompotu

Zupa owocowa z kompotu

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
0.5 litra wody
1 słoik kompotu z wiśni słoik litrowy
2 kisiele truskawkowe
cukier do smaku

Składniki

Opis dania

Udostępnij

W tym wpisie przedstawiam Wam przepis na zupę owocową z wiśni, którą przygotowałam na bazie kompotu i zagęściłam kisielem. Owa zupa owocowa jest smakiem mojego dzieciństwa. Mama często przygotowywała nam tę przepyszną słodko-kwaskową zupę z makaronem i kisielem. Dziś ja przygotowuję ją w swoim domu. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

W garnku zagotować wodę z kompotem lub sokiem z wiśni. W oddzielnym naczyniu przygotować kisiel według instrukcji na opakowaniu. Wywar owocowy zestawić z ognia, zaciągnąć kisielem. Zupę owocową gotować przez chwilę na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Zupę posłodzić według uznania - podawać z ulubionym makaronem.

Kisiel truskawkowy doda zupie dodatkowego smaku i sprawi, że nie będzie ona zbyt kwaśna, a wręcz przeciwnie - nabierze nieco słodyczy. Kisiel truskawkowy równie dobrze możemy zastąpić innym, np. malinowym lub po prostu wiśniowym.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Rosół przepis
poprzedni
Rosół z kury
Zupa grzybowa krem
następny
Zupa grzybowa krem

Skomentuj