Składniki
- 0.5 litra wody
- 1 słoik kompotu z wiśnisłoik litrowy
- 2 kisiele truskawkowe
- cukier do smaku
Opis dania
W tym wpisie przedstawiam Wam przepis na zupę owocową z wiśni, którą przygotowałam na bazie kompotu i zagęściłam kisielem. Owa zupa owocowa jest smakiem mojego dzieciństwa. Mama często przygotowywała nam tę przepyszną słodko-kwaskową zupę z makaronem i kisielem. Dziś ja przygotowuję ją w swoim domu. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | W garnku zagotować wodę z kompotem lub sokiem z wiśni. W oddzielnym naczyniu przygotować kisiel według instrukcji na opakowaniu. Wywar owocowy zestawić z ognia, zaciągnąć kisielem. Zupę owocową gotować przez chwilę na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Zupę posłodzić według uznania - podawać z ulubionym makaronem. Kisiel truskawkowy doda zupie dodatkowego smaku i sprawi, że nie będzie ona zbyt kwaśna, a wręcz przeciwnie - nabierze nieco słodyczy. Kisiel truskawkowy równie dobrze możemy zastąpić innym, np. malinowym lub po prostu wiśniowym. |