Francuska bagietka.

sandwicz z francuskiej bagietki
Na szlaku europejskiego ulicznego jedzenia robimy dziś przystanek we Francji.
O ile na sos do berlińskiego currywursta można było podać jeszcze jakiś przepis, o tyle w przypadku paryskiej bagietki będzie to tylko propozycja kompozycji składników. Oczywiście, moglibyśmy poprosić Marzenę o upieczenie francuskich bułek i opisanie tego w jakimś ciekawym poście, ale chwilowo musimy zadowolić się bagietkami z piekarni. ;) Czy można wyobrazić sobie wędrówkę po paryskich ulicach bez bagietki? Rano z kawą, w południe z wodą, a wieczorem pewnie z winem - zawsze na posterunku! Ważne żeby była świeża, chrupiąca i posmarowana dobrym masłem. :)


Propozycje kompozycji:


  • cienko krojona szynka - musztarda Dijon - sałata
  • francuski pasztet - musztarda pełnoziarnista - korniszony
  • camembert - konfitura morelowa - rukola
  • pierś z kurczaka - winegret - czerwona cebula - sałata
  • tuńczyk - majonez - kapary - tarty ser
  • grillowana kiełbasa - musztarda Dijon - tarty ser - pomidor
  • omlet - smażony boczek - keczup - szczypiorek
  • salami - pomidory - oliwki - tarty ser - bazylia
  • brie - suszone pomidory - młody szpinak
  • szynka - jajko na twardo - majonez - czarnuszka - rzodkiewki
  • serek kremowy - anchois - kapary - zielona pietruszka

Komentarze

Prześlij komentarz