Puszyste placuszki jogurtowe z borówkami :)

10 czerwca 2017

Szukając inspiracji śniadaniowych, zorientowałam się, że nie robiłam jeszcze placków jogurtowych. Korzystając z wolnej chwili zabrałam się za ich przygotowanie. Są bardzo podobne do innych placków, jednak znaczącą różnicą jest dodatek jogurtu naturalnego, którego obecność nadaje plackom puszystości i mięciutkiej struktury. Placki są bardzo bardzo dobre, a dodatek borówek nadał owocowo-kwaskowego smaku. 



Składniki:
  • 60 g mąki gryczanej 
  • 150 g jogurtu greckiego 
  • 1 jajko
  • 15 g cukru kokosowego 
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego 
  • 1 spora garść borówek
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzej olej. 
  2. Pozostałe składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj łyżką. Na koniec dodaj borówki i delikatnie wymieszaj, aby ich nie uszkodzić.
  3. Na rozgrzany olej wykładaj po łyżce masy (będzie bardzo gęsta) i uformuj mały okrągły placek. 
  4. Smaż na średnim ogniu do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza, po tym czasie przewróć placki na drugą stronę i smaż jeszcze chwilkę. 
  5. Gotowe placki przekładaj dżemem lub tak jak ja masłem bananowym (Pole Na Stole), które swoją drogą jest genialne i przepyszne, polecam do spróbowania dla tych co lubią bananowo-koksowe smaki ;)  

6 komentarzy

  1. Jak pięknie się prezentują. Zabieram jednego i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje dzisiejsze placki śniadaniowe wyglądały podobnie, ale miały w środku banana (a częśc cukinie ;)). Pysznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jogurtowych placków też nie jadłam, ale wyglądają na takie delikatne i wilgotne w środku :) Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam placuszków! Wygladają bardzo delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie jogurt nadaje fajnej struktury takim placuszkom :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała wieża z placuszków;)

    OdpowiedzUsuń