Spaghetti z podsmażonym bakłażanem i czosnkowym sosem pomidorowym

Zapach czosnku i bazylii, czerwień pomidorów i delikatny, podsmażony bakłażan- tak można opisać spaghetti, które Wam dzisiaj proponuję.

Spaghetti z podsmażanym bakłażanem i czosnkowym sosem pomidorowym



Składniki (2 porcje):

1 mały bakłażan
10 łyżek oliwy extra virgin
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
płaska łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
duża garść listków bazylii
220 g makaronu spaghetti lub bavette  (na zdjęciu)

Wykonanie:
  • Bakłażana kroimy w drobną kostkę, solimy i umieszczamy na sitku. Bakłażan powinien postać 1 godzinę. W międzyczasie kilka razy go mieszamy.
  • Po tym czasie  na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy bakłażana i podsmażamy go do zmięknięcia (około 6 minut). W międzyczasie bakłażana próbujemy i jeśli zachodzi potrzeba, solimy.
  • Do podsmażonego bakłażana dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość mieszamy i podsmażamy około 2-3 minuty.
  • Podsmażonego bakłażana zdejmujemy z patelni, a na tą samą oliwę wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy jeszcze 6 łyżek oliwy, sól i podsmażamy do zeszklenia cebuli. RADA: Ponieważ na patelni, po podsmażeniu bakłażana, pozostał przyrumieniony czosnek, cebulę najpierw przykrywamy i na małym ogniu chwilkę dusimy. Gdy czosnek odklei się od patelni, całość mieszamy, odkrywamy i podsmażamy do zeszklenia cebuli.
  • Do zeszklonej cebuli dodajemy 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, całość mieszamy i podsmażamy 3 minuty.
  • Pomidory z puszki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zeszklonej cebuli.  Na patelnię dolewamy również sok pomidorowy z puszki. Całość mieszamy, dodajemy cukier oraz sól i pieprz. Sos przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 15 minut.
  • W tym czasie, w osolonej wodzie, gotujemy makaron. Ważne, aby makaron był ugotowany al dente.
  • Po 15 minutach, do sosu pomidorowego, dodajemy pokrojone listki bazylii i całość dusimy jeszcze chwilkę (2-3 minuty).
  • Gotowe.
  • Do sosu dodajemy odcedzony makaron. Całość mieszamy.
  • Na talerz wykładamy makaron i bakłażana.
  • Smacznego :)

30 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszelkiej maści dania makaronowe, szczególnie z dużą ilością warzyw. Aż zgłodniałam od samego patrzenia na Twoje zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię bakłażana w połączeniu z pomidorami i czosnkiem :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. za bakłażanem jakoś nie przepada więc zamieniłabym go na cukinię a poza tym to do makaronu nie trzeba mnie namawiać, zwłaszcza tak apetycznie podanego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadamy za bakłażanem ale może my po prostu nie umiemy go dobrze przyrządzić :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! Jakie pyszne spaghetti!
    Coś idealnego na weekendowy obiadek.
    Super! Lubię takie dania makaronowe.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie i "lekko" wypróbuję ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie włoskie obiadki☺

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię bakłażany. Świetny pomysł na danie z tym warzywem. Smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne. Spaghetti w takim wydaniu jeszcze nie jadłam, ale ten podsmażany bakłażan musi super smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności Aguś :-) oj zjadłabym takie danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pychotka, świetne danie na obiadek.

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię takie proste dania, Twoje wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dla mnie to porpozycja palce lizać! Chętnie zjadłabym porcję takiego spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super spaghetti! Wygląda mega apetycznie, będe musiała to przyrządzić, nigdy dobrego spaghetti nie odmówie :p

    OdpowiedzUsuń
  15. Super, bardzo lubie takie makarony z bakłażanem lub cukinią :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Agniś, Ty wiesz, że ja makaron zawsze i wszędzie pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
  17. Jestem zwolenniczką makaronu, więc chętnie spróbuję Twojej propozycji z bakłażanem!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Bakłażan zawsze mi wychodzi gorzki :( Nie umiem go chyba robić :( Zamieniłabym tutaj go na cukinię i miałabym obiad zdecydowanie w moim guście :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba go posolić i odstawić, aby odciekł. Nie będzie gorzki :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...