czwartek, 8 czerwca 2017

Mięsne klopsiki z warzywami

Danie pełne witamin dzięki młodym warzywom 









Składniki

  • 300 g mieszanego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 jajko
  • pół średniego ogórka
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • pół główki sałaty masłowej
  • 100 g kolorowych pomidorków
  • sól
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki octu
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • cukier do smaku
  • bułka tarta do mięsa

     

     

     Przygotowanie

      Zmielone mięso przełożyłem do miski. Dodałem jajko, starty parmezan, sól, pieprz, tymianek i odrobinę bułki tartej. Całość zagnieść, po czym mokrymi dłońmi uformowałem klopsiki.
    Klopsiki usmażyłem na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

    Jogurt naturalny połączyłem z oliwą z oliwek i octem. Sos doprawiłem do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz posiekaną bazylią. Odstawiłem w chłodne miejsce na ok. 15 minut.

    Świeże warzywa starannie umyłem, osuszyłem na ręczniku papierowym. Sałatę porwałem na kawałki, a paprykę w paseczki.
    Marchewki obrałem i za pomocą obieraczki do jarzyn starłem na cienkie paski. Pomidory pokroiłem na połówki. Wszystkie składniki przełożyłem na talerz, na nich ułożyłem usmażone klopsiki. Całość polałem przygotowanym sosem jogurtowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz