czwartek, 8 czerwca 2017

POLĘDWICA WIEPRZOWA DUSZONA Z CUKINIĄ I SZPARAGAMI

    Dzisiejszy obiad powstał na szybko a pomysł zrodził się podczas przyprawiania mięska. Jak dobrze,że u mnie warzyw jest pełno...mój mąż zawsze pyta na zakupach co z tego będę robiła a ja odpowiadam,ze jeszcze nie wiem. Tak też było gdy kupowałam cukinię....no i w końcu się przydała.Wyszło smacznie.
 
Składniki:
  •  polędwica wieprzowa ok 50 dag
  • pęczek szparagów
  • 1,5 cukinii
  • 1 duża cebula
  • sól,pieprz,papryka ostra,czosnek
  • 1 łyżka śmietanki 30%
Polędwicę umyć,osuszyć,usunąć błonki i pokroić w plastry grubości ok 2 cm. Mięso delikatnie rozbić dłonią,posolić,posypać pieprzem,ostrą papryką oraz natrzeć 2 ząbkami czosnku.Odstawić do lodówki by mięsko przeszło przyprawami ( chodź nie jest to konieczne).
Szparagi umyć,odciąć zdrewniałe końcówki i pociąć na kilkucentymetrowe paski ( najlepiej na 3 części).
Cukinię umyć,pokroić w plastry,następnie w półplasterki. Cebulę obrać i pokroić jak cukinię.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu,obsmażyć plasterki polędwicy po 5 minut z każdej strony,wrzucić cebulę,chwilę dusić na niewielkim ogniu,następnie dorzucić cukinię i szparagi- dusić,aż uzyskamy pożądaną miękkość warzyw. Pod koniec warzywa doprawić solą,pieprzem oraz 3 ząbkami czosnku.Dodać 1 łyżkę śmietany - całość dobrze wymieszać.Chwilkę dusić.



Polędwiczki podałam z niepaloną kaszą gryczaną ugotowaną na sypko - najlepszy i najpyszniejszy zestaw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz