BROWNIE Z TRUSKAWKAMI I PISTACJAMI to świetne połączenie obłędnie czekoladowego ciasta z soczystymi truskawkami i chrupiącymi pistacjami 🙂 Przygotowanie brownie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest pyszny i na pewno ucieszy każdego miłośnika czekolady 🙂
Składniki:
- 200 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady (można część gorzkiej czekolady zastąpić mleczną)
- 180 g cukru
- 3 jajka
- 135 g mąki pszennej
- 20 g białej czekolady
- 100 g pistacji
- kilka truskawek
BROWNIE Z TRUSKAWKAMI I PISTACJAMI
Jak zrobić brownie z truskawkami i pistacjami?
Masło i połamaną na małe kawałki czekoladę przełożyć do dużej miski. Miskę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą (w tzw. kąpieli wodnej) i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się składników i otrzymania gładkiej masy. Miskę z masą czekoladową zdjąć z garnka, dodać cukier i wymieszać.
Następnie wlać rozkłócone widelcem jajka i ponownie wymieszać. Na koniec dodać mąkę i wymieszać łyżką do połączenia składników.
Blachę o wymiarach 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej blachy przełożyć ciasto i wyrównać.
Na wierzchu ciasta w sporych odstępach ułożyć truskawki i posypać je posiekaną białą czekoladą. Pistacje obrać i również posiekać. Połową posiekanych pistacji posypać ciasto.
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec ok. 35 min. Upieczone brownie wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Przed podaniem posypać ciasto pozostałymi, posiekanymi pistacjami.
Smacznego!