kalafiornica

kalafiornica



Przepis na kalafiornicę – danie na obraz jajecznicy, tyle że z kalafiora – wegańskie, bez tłuszczu, bez jajek, bez glutenu, dietetyczne.

Pikantnie doprawione, naprawdę dobrze smakuje i syci na długo.

Zdrowy pomysł na śniadanie, lunch lub kolację.

PRZEPIS NA KALAFIORNICĘ

Składniki na kalafiornicę:

1 mały kalafiora

1 cebula

pęczek szczypiorku

kurkuma lub curry – lub obie przyprawy wedle uznania

sól himalajska

sól czarna – daje zapach jajek

pieprz

suszony czosnek

1 łyżeczka przyprawy do sałatek domowej – przepis

Jak zrobić kalafiornicę:

Kalafior gotujemy – zobacz wpis Jak ugotować kalafior.

Ugotowany i odcedzony kalafior rozdrabniamy lekko np tłuczkiem do ziemniaków lub siekając nożem.

Cebulę siekamy w drobniutka kostkę i dusimy na patelni na niewielkiej ilości wody.

Dodajemy kalafior i przyprawy, mieszamy doprawiamy do własnego smaku.

Dodajemy posiekany szczypiorek, mieszamy.

kalafiornica


jadlospis_dieta   Jadłospis tygodniowy – dieta dr Dąbrowskiej

dieta  Dieta dr Dąbrowskiej – przepisy