Dania bez mięsa/ Na szybko/ Obiady/ Przystawki/ Śniadania/ Śniadania na słono/ Wielkanoc

Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim

5/5 - (3 )

Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim to dość szybkie, jednak wymagające nieco precyzji i skupienia danie. Szparagi można przegotować, sos z ważyć, a jajko w koszulce zepsuć, jednak jak mi się udało to uda się i Wam! 😀 Zapraszam po przepis, który może być popisowym w Waszym menu!


Tu znajdziecie przepis na sos holenderski 🙂

Przepis na szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut

Składniki

  • pęczek szparagów
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki octu
  • sól oraz pieprz
  • sos holenderski - link do przepisu na górze wpisu

Przepis

1

Szparagi myjemy i odrywamy od nich zdrewniałe końce. Powinny swobodnie dać się złamać.

2

Gotujemy w garnku wodę na szparagi, gdy zacznie bulgotać wkładamy warzywa i gotujemy je około 5-7 minut, aby były półtwarde - takie są najlepsze. Po ugotowaniu odcedzamy.

3

W międzyczasie każde z jajek wbijamy do oddzielnej miseczki.

4

Następnie w drugim garnku wstawiamy do zagotowania wodę i dodajemy do niej dwie łyżki octu.

5

Gdy woda zacznie się gotować mieszamy ją łyżką, aby w wodzie powstał wir. Do powstałego wiru wrzucamy surowe jajko z miseczki i nadal mieszamy wodę. Po około 30 sekundach przestajemy mieszać wodę i gotujemy jajko około 3 minut. Wyjmujemy je łyżką cedzakową. Z drugim jajkiem postępujemy tak samo.

6

Odcedzone szparagi podajemy z ugotowanym jajkiem, polane sosem holenderskim, oprószone solą oraz pieprzem.

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top