środa, 7 czerwca 2017

Nalewka z wiśni - przepyszna, klarowna

Dziś pomysł na kolejną nalewkę. Więc post oczywiście dla pełnoletnich :). W smaku nalewka jest przepyszna. Nie jest zbyt mocna w smaku, ale jak to z alkoholem bywa można przedobrzyć :). Idealna na chłodne wieczory.  Jest klarowna, delikatnie słodka. Jednym słowem spróbujcie, zróbcie i przekonacie się sami ! 
*Z podanych składników wychodzi około 4-5 litrów nalewki.



Składniki:
2,5 kg wiśni
2 kg cukru
1 litr spirytusu
1 litr czystej wódki
15 pestek z wydrylowanych wiśni


Przygotowanie:
Wiśnie myjemy, a następnie dokładnie drylujemy.
Wydrylowane wiśnie oraz 15 pestek umieszczamy w dużym słoju/gąsiorku i zasypujemy cukrem. Odstawiamy ciemne, ciepłe miejsce na 1 tydzień, wiśnie puściły sok, a cukier się rozpuścił. Co 1-2 dni mieszamy słojem delikatnie. 

Powstały sok przecedzamy do garnka. Zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony sok mieszamy ze spirytusem w dużym słoju/gąsiorku i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie.

Z przecedzonych wiśni wyrzucamy pestki, a owoce ponownie wkładamy do słoja i zalewamy wódką i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie.

Po 2 tygodniach spirytus z sokiem oraz wódka, która była zalana z wiśniami mieszamy ze sobą i rozlewamy do butelek. Odstawiamy na minimum 3-4 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger