Ostatnio miałam bardzo mało czasu na pieczenie, a chciałam przygotować coś smakowitego na urodziny męża. Uwielbia masło orzechowe, dlatego wymyśliłam sobie, że zamiast tradycyjnego tortu zrobię roladę. Ciasto piecze się tylko kilkanaście minut, a zrobienie masy jest banalne jak bułka z masłem ;) Ciasto wyszło delikatne i puszyste, a masa idealna w smaku i konsystencji. Nie za słodka, czyli taka jak lubimy najbardziej. Polecam na specjalne okazje, lub po prostu na niedzielny deser :)
ciasto:
- 4 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 0/5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 50 g roztopionego i przestudzonego masła
- 1/4 łyżeczki sody
masa:
- 250 g mascarpone
- 150 g kremowego masła orzechowego
- łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią
dodatkowo:
- kakao do posypania
- maliny do podania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Jajka rozdzielamy.
Białka ubijamy na sztywno z sodą.
Gdy będą sztywnieć, stopniowo dosypujemy cukier i miksujemy aż masa będzie gładka i błyszcząca.
Dodajemy lekko roztrzepane żółtka i delikatnie mieszamy szpatułką.
Następnie dodajemy połowę roztopionego masła i połowę mąki wymieszanej z kakao (przesiane!).
Delikatnie mieszamy i powtarzamy tą czynność.
Papier do pieczenia układamy na blaszce i wykładamy na niego masę. Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Pieczemy 12 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i od razu przewracamy na drugą stronę ( najlepiej przewrócić je na kolejny arkusz papieru do pieczenia).
Mascarpone miksujemy z masłem orzechowym i cukrem.
Rozsmarowujemy na biszkopcie.
Zwijamy na roladę i przekładamy do lodówki co najmniej na godzinę.
Przed podaniem posypujemy kakao i pokrojone dekorujemy malinami.
Smacznego :)
2 komentarze
Pychotka :p :p :p
Mam identyczne lampiony :)
100 lat dla Ciebie najlepiej w zdrowiu i gotowaniu i 100 lat dla małżonka,żeby miał kto te wszystkie pyszności jeść :)
Aniu, dziękuję bardzo :) A lampion stał się moim ulubionym wazonem hehe