Kruche ciasto z pianką z białek i budyniem, a do tego ulubione truskawki. 

kruche ciasto z truskawkami

Wykonanie ciasta – Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia wymieszać razem. Do mąki wrzucić zimne masło, żółtka i siekać nożem. Siekać tak długo aż masło wymiesza się z mąką. Wtedy można szybko zagnieść rękoma na jednolitą masę. Nie robić tego długo, tylko do połączenia się składników.

Ciasto podzielić na dwie części, ale jedna z nich musi być większa. Włożyć ciasta do osobnych woreczków i włożyć do zamrażarki na 15 minut.

Większe ciasto pokruszyć na spód i podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 10 minut.

ciasto z truskawkami

W tym czasie przygotować piankę – białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Do ubitych białek podczas ubijania wsypywać powoli cukier, następnie dodać powoli wsypując proszek budyniowy. Na sam koniec ciągle ubijając wlewać bardzo małym strumieniem olej.

Po 10 minutach wyjąć ciasto z piekarnika, rozłożyć na nim truskawki, wylać pianę. na górze pokruszyć mniejszą część ciasta.

kruche ciasto

 

Pieczenie – wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 190 C i piec 40 minut.

Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

ciasto z truskawkami

Życzę przyjemności, smacznego.