Drożdżówki z budyniem,borówkami i kokosową kruszonką

Naszła mnie ochota na drożdżówki z budyniem więc upiekłam. Dla mnie najlepsze  ciasto drożdżowe to takie wyjęte prosto z piekarnika,lekko przestudzone. Uwielbiam też zapach ciasta unoszący się po całym domu w trakcie pieczenia, wtedy apetyt na nie podkręca się jeszcze bardziej.
Do drożdżówek dodałam też borówki i fajnie uzupełniły się smakowo z budyniem. Borówki kupne,jeszcze nie moje z ogrodu. Ale już niecały miesiąc i pojawią się pierwsze na krzaczkach na które czekam z utęsknieniem.



ciasto:
500 g mąki wrocławskiej
150 ml ciepłego mleka
50 g drożdży
4 łyżki cukru
2 jajka
1 żółtko
100 g masła
szczypta soli

ponadto:
125 g borówek
600 ml mleka
2 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy na 3/4 l
1 białko
1 łyżka mleka

kruszonka:
50 g masła
4 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki

Wlać do garnka połowę  mleka i zagotować. W drugiej połowie rozpuścić budyń i cukier. Wlać na gotujące mleko i ugotować gęsty budyń. Odstawić do przestygnięcia.
Do mleka rozkruszyć drożdże,dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę,rozciągnąć na grubość 1,5 cm. Metalową obręczą powycinać z ciasta koła,w każdym odcisnąć dołek np. za pomocą dna szklanki. W dołki nałożyć porcję budyniu i po kilka borówek.
  Z masła,mąki,cukru i wiórek zrobić kruszonkę. Białko roztrzepać z łyżką mleka i posmarować pędzelkiem wszystkie drożdżówki po czym posypać kruszonką.
Drożdżówki  ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika. Piec 20 minut,po upieczeniu wystudzić i polukrować.
Z tej porcji wyszło 17 drożdżówek o śred. 12 cm.









Komentarze

Popularne posty