wtorek, 6 czerwca 2017

JOGURTOWA BABKA Z BAKALIAMI

Polecam pyszną babkę z jogurtem i bakaliami nie tylko na Wielkanoc.Babka nie jest sucha a dodatek bakalii podkreśla jej jogurtowy smak.


SKŁADNIKI
szklanka cukru
4 jajka
1/2 szklanki oleju
3 szklanki mąki pszennej
szklanka jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mieszanki keksowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

WYKONANIE
Jaja ucieramy z cukrem do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści.Następnie ciągle miksując dodajemy olej i jogurt,następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Miksujemy aby wszystkie składniki się połączyły.Bakalie lub mieszankę keksową wsypać do osobnej miski dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.Tak przygotowane bakalie dodać do masy i wymieszać.Formę do babki natłuścić masłem i wysypać bułką tartą,następnie wlewamy masę,wyrównujemy łyżką i wkładamy do nagrzanego do temp. 180C piekarnika i pieczemy ok.45-50 min.funkcja góra-dół do suchego patyczka.Po wystudzeniu babkę polewamy polewą lub dekorujemy według siebie.
SMACZNEGO!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz