Moskole

Moskole to potrawa regionalna, pochodząca z kuchni podhalańskiej. Tradycyjnie wypiekane były na blasze pieców opalanych drewnem. W domowych warunkach dobrze sprawdza się sucha patelnia.

Placki są przepyszne same w sobie, ale na Podhalu podaje się je z masłem (najczęściej czosnkowym) i świeżą bryndzą. Są proste w przygotowaniu i będą idealnym pomysłem na bezmięsny obiad.

moskole_04

Moskole

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki maślanki lub kwaśnego mleka
  • sól

Do podania:

  • masło czosnkowe
  • bryndza

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane i wystudzone przeciskamy przez praskę (tak jak na kluski śląskie). Dodajemy jajka, mąkę, sól i maślankę. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy owalne placki o grubości około 1 cm.

Pieczemy z obu na suchej patelce (bez dodatku tłuszczu) na małym ogniu, aż się dobrze zarumienią.

Podajemy z masłem czosnkowym i bryndzą.

Smacznego 😉

moskole_03

moskole_02

moskole


Kuchnia krajów słowiańskich 2016

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.