Leniwe

W moim rodzinnym domu leniwe zawsze nazywane były po prostu kopytkami. Śledząc niektóre blogi i przeglądając różne książki kucharskie, doszłam do wniosku, że nie tylko ja mam problem z nazewnictwem XD Generalnie, przyjmując definicję najpopularniejszej internetowej encyklopedii, głównym składnikiem klusek leniwych jest twaróg, a kopytek ziemniaki.

Należą one zdecydowanie do klasyki kuchni polskiej i na pewno każdy z Was zajadał się nimi u swojej babci. Najczęściej podawane są, podobnie jak kopytka, z podprażoną bułką tartą i cukrem. Ja uwielbiam je także jako dodatek do mięsnego sosu.

Leniwe

Składniki:

  • 500 g tłustego białego sera (twarogu)
  • około 150 – 250 g mąki pszennej (w zależności od wilgotności sera)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól

Ser rozdrabniamy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do niego mąki pszennej oraz ziemniaczaną, sól i jajka. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto musi być dość twarde i zwięzłe, takie żeby można było je kroić nożem. Formujemy z niego kulkę i dzielimy na 3 części. Z każdej z nich formujemy wałek, który następnie spłaszczamy z góry. Kroimy pod kątem na niewielkie kawałki, które kształtem będą właśnie przypominały kopytka.

Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę partiami. Gotowe są po około 2-3 minutach od chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z podprażoną bułką tartą lub jako dodatek do mięsa.

Smacznego 😉

Jak przygotować taką prażoną bułkę tartą?

Na patelni roztapiamy 4 łyżki masła. Dodajemy do niego tyle samo łyżek bułki tartej. Podgrzewamy mieszając, aż bułka się zarumieni i zacznie się cała pienić.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.