Barszcz rosyjski
Uwielbiamy buraki, barszcz tym bardziej. Znaleźliśmy przepis na barszcz po rosyjsku, dzisiaj więc Wam taki proponujemy.
Składniki
-
3 obrane
surowe buraki z botwinki ( jeśli małe to więcej )
-
2 młode
marchewki
-
3 łodygi
selera naciowego
-
3 łyżki
masła
-
2 cebule
-
2 ząbki
czosnku
-
3 pomidory
-
2 goździki
-
kilka
ziaren pieprzu
-
kilka
ziaren ziela angielskiego
-
liść laurowy
-
sól
-
1 l
bulionu wołowego
-
3 łyżki
kwaśnej śmietany
-
pieprz
mielony
-
sok z
cytryny
Przygotowanie
Buraczki, marchewkę, łodygi selera pokroiłem w duże słupki.
Cebulę w kostkę, czosnek przecisnąłem przez praskę. Pomidory sparzyłem,
obrałem ze skórki, pokroiłem w drobną kostkę.
W garnku rozgrzałem masło, wrzuciłem cebulę i czosnek, smażyłem na małym
ogniu przez 5 minut. Dodałem do garnka pozostałe składniki zupy,
zalałem bulionem i szklanką wody, dodałem przyprawy, gotowałem na małym
ogniu około godziny. Doprawiłem do smaku pieprzem i zakwasiłem lekko
sokiem z cytryny. W osobnym naczyniu podałem śmietanę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz