poniedziałek, 5 czerwca 2017

Brownie inaczej

Dziś przepis na nietypowe ciasto, gdzie bazą jest czerwona fasola i banany. Połączenie dość kontrowersyjne, ale ciekawe i smaczne. Musicie spróbować. Trochę obawiałam się smaku końcowego,ale fasola jest niewyczuwalna. Czuć za to dość mocno nutę banana. Ciasto dobre dla osób na diecie bezglutenowej, gdyż nie zawiera w sobie mąki.



Składniki (keksówa 25x11cm):
Ciasto:
1 puszka czerwonej fasoli
2 jajka
1 banan
1,5 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżki oleju

Polewa:
1/2 tabliczka mlecznej czekolady (możecie dać gorzką, jeśli taką wolicie)
6 łyżek mleka


Przygotowanie:
Na początku dość dokładnie płuczemy czerwoną fasolę na sitku. Następnie przerzucamy do miski, gdzie dodajemy jajka, olej, banana, kakao, sodą oraz cukier i miksujemy blenderem dokładnie na jednolitą masę. Tak zmiksowane składniki przelewamy do formy wyłożonej papierem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i łączymy z mlekiem. Tak przygotowaną polewę polewamy na ostudzone ciasto. Odstawiamy na kilka godzin do zastygnięcia czekolady.
Smacznego.

1 komentarz:

  1. Wygląda mocno czarno te ciast więc pewnie jest dodane sporo kakao do niego i ma lekko gorzkawy posmak. Ja również bardzo chętnie robię brownie z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ ponieważ jestem osobą, która ma wielką słabość do czekolady.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger