Szparagi zapiekane z boczkiem, parmezanem i tymiankiem

Kolejny, szybki, prosty i pyszny pomysł na szparagi. Wystarczy owinąć je plastrami boczku, posypać parmezanem i tymiankiem i reszta robi się sama! Tak przygotowane szparagi wraz z jajkiej w koszulce stanowią świetną propozycję śniadaniową. Idealnie komponują się z młodymi ziemniakami i pomidorkami w wersji obiadowej, a ułożone na listkach rukoli i skropione octem balsamicznym będą przepyszną kolacją. Brzmi świetnie? :) A do tego do ich przygotowania wystarcza jedyne 15 min! :)


SKŁADNIKI (3-4 porcje)

  • 30 szparagów
  • 10 plasterków boczku
  • 2 łyżki parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku (użyłam tymianku cytrynowego)
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Szparagi dokładnie myjemy, osuszamy i odłamujemy zdrewniałe końce.
  2. Chwytamy po trzy szparagi i owijamy je jednym plasterkiem boczku. To samo robimy z resztą szparagów.
  3. Owinięte szparagi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy gałązkami tymianku i układamy na nich rozgniecione ząbki czosnku.
  4. Na koniec delikatnie skprapiamy oliwą (użyłam aromatyzowanej skórką cytrynową) i posypujemy parmezanem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10-12 minut.
  5. Upieczone szparagi doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!





This entry was posted on 4 cze 2017 and is filed under ,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Szparagi zapiekane z boczkiem, parmezanem i tymiankiem”

  1. Uwielbiam zapiekane szparagi! Wersja z boczkiem musi smakować świetnie:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Szparagi z parmezanem - nie może być nic lepszego! :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...