Pizza bez drożdży to rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnej pizzy drożdżowej. Przysmak, który zaskoczy niejednego głodomora swoim nietuzinkowym smakiem. Taką pizzę możemy przygotować z ulubionymi pizzowymi dodatkami i wyczarować sobie pyszny obiad w pół godziny.

 

 


                        ciasto

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

płaska łyżeczka soli

1/2 szklanki oleju

1 szklanka mleka

4 duże pieczarki

1 czerwona cebula

5-6 pomidorków paprykowych lub koktajlowych

100 g plastrów salami

150 g startego żółtego sera

                         sos

250 g pomidorów z puszki ( krojonych)

1/2 łyżeczki soli

płaska łyżeczka cukru kryształu

2 łyżeczki suszonego oregano

2- 3 łyżki oliwy z oliwek

Pomidory przelewamy do większej miski, doprawiamy solą, cukrem oraz suszonym oregano i wlewamy oliwę z oliwek. Wszystko miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy olej oraz mleko, dodajemy sól oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy łyżką aż składniki się połączą a następnie dłonią wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie miękkie i gładkie. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na na dowolnej grubości, okrągłe placki na stolnicy posypanej mąką. Gotowe placki umieszczamy w posmarowanej olejem formie do pizzy lub w tortownicy a następnie ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach aby podczas pieczenia nie zrobiła się w środku wielka, pusta poduszka.
Pizze pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st C.

Oczyszczone pieczarki oraz cebulę kroimy w cienkie plastry, pomidorki na mniejsze cząstki.
Na upieczonej pizzy równomiernie rozprowadzamy porcję wcześniej przygotowanego sosu a następnie układamy poszczególne dodatki: plastry salami, pieczarki, cebulę oraz pomidorki, na końcu pizzę posypujemy startym żółtym serem. Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st C i pieczemy kolejne 10 minut.


 

4 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.