Zapraszam... :)
6 łyżek ketchupu pikantnego
6 łyżek koncentratu pomidorowego
10-11 łyżek wody
1/3 łyżeczki pieprzu chilli cayenne (jeśli będzie dla was za mało pikantny możecie wsypać odrobinę więcej, ale kontrolujcie na smak, żeby nie paliło za bardzo :) )
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
3 łyżeczki suszonej bazylii
Przygotowanie:
Do miski dodajemy ketchup, koncentrat i wodę. Całość mieszamy łyżką na jednolitą masę, aż będzie dokładnie wymieszane. Następnie wsypujemy pieprz chilli cayenne, paprykę ostrą i słodką i ponownie mieszamy dokładnie. Próbujemy na smak, czy nie jest za pikantne, jeśli poziom ostrości dla was jest za mały a lubicie bardziej pikantne to doprawcie pieprzem chilli cayenne. Tylko z tą przyprawą ostrożnie bo można przedobrzyć :). Na koniec wsypujemy suszoną bazylię i mieszamy. Przekładamy całość do zamykanego pudełka lub do słoika i odstawiamy do lodówki żeby się przegryzły smaki. Schłodzony przed podaniem jest smaczniejszy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz