cebulowy dahl



 Indyjska zupa Dahl w mojej wersji, żartobliwie nazwanej "studencką". Pierwszoplanowymi przyjaciółkami są: Skromna Soczewica oraz Szalona Cebula. Zupka rozgrzewa, co teoretycznie kłóci się z wykonywaniem jej w porze letniej, aczkolwiek jest na tyle pyszna, że niezależnie od pogody można się nią śmiało delektować. 


SKŁADNIKI:

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • czerwona cebula
  • 1/2 żółtej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • ziemniak
  • marchewka
  • pomidor
  • 0,7l wody
  • przyprawy: kurkuma, curry, czerwona papryka, sól, mieszanka ziół (opcjonalnie)


WYKONANIE:


Wodę zagotowujemy w garnku. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kosteczkę. Do gotującej się wody dodajemy soczewicę wraz z warzywami- gotujemy ok 15-20 min na małym ogniu. Pod goniec gotowania całość doprawiamy (Nie żałujmy sobie przypraw! Im ich więcej, tym lepszy i intensywniejszy smak zupy)





Share:

5 komentarze

  1. Lubię wszystkie składniki poza cebulą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie �� przepis wydaje na bardzo prosty aż sama wypróbuje upichcić taką zupe rodzicom �� mam nadzieję że wyjdzi,jeśli nie to poprosze moją nową współlokatorke żeby mnie nauczyła taką robić ��

    OdpowiedzUsuń
  3. na ile osób jest ten przepis ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Proponuję cebulkę skarmelizować nieco na oleju i wrzucić do gotowego dahlu. Będzie ją czuć i doda słodkości.

    OdpowiedzUsuń