niedziela, 4 czerwca 2017

ŁOSOŚ POD SEROWĄ PIERZYNKĄ

Pyszne i szybkie danie z rybą ,w roli głównej łosoś.Rybka wyszła smaczna i delikatna.Można ją jeść samą lub z dodatkiem np.surówki.Ja podałam z kuskusem i pomidorkami koktajlowymi.


 SKŁADNIKI
2 kawałki łososia po ok.200g
mozzarella
pomidory koktajlowe ok.200g
sól i pieprz
kuskus ( u mnie 150g)
natka pietruszki

WYKONANIE
Kawałki łososia pokroić na mniejsze części.Oprószyć solą i pieprzem,ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180C i zapiekać ok.20 min.Mozzarellę pokroić w plastry,po wyznaczonym czasie łososia wyjąć i na każdym kawałku rybki ułożyć plasterek mozzarelli mozna posypać jeszcze jakimiś ziołami wedle upodobania.Zapiekać ok.3-5 min.aż ser się rozpuści.
Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu ja dodałam jeszcze łyżeczkę masła do kuskusu.Natkę pietruszki pokroić drobno i jak kuskus będzie gotowy dodać natkę i wymieszać.Pomidorki koktajlowe pokroić troszkę posolić,ja dodałam także natkę pietruszki do pomidorków,można dodać szczypiorek albo drobno posiekaną cebulkę.Gotową rybę podalam z kuskusem i pomidorkami.

SMACZNEGO!!!





1 komentarz:

  1. Jakoś nie kojarzę, abym miała okazję jeść tak podanego łososia, ale myślę, że również i ja z czasem go przygotuję. Bardzo fajnym przepisem jest na pewno https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-mowi-ze-szpinakiem-z-feta-i-jajkiem-sadzonym/ i jestem wręcz przekonana, że będzie on smakował każdemu.

    OdpowiedzUsuń