chodnik_z_Botwiny

 


 

 

 

 

 

 

chodnik_z_Botwiny

 


 

 

Zapraszam Was dzisiaj po przepis na chłodnik z botwiny na zakwasie buraczkowym, surowy, bez gotowania, z mnóstwem zieleniny, bardzo zdrowy i smaczny.

Chłodnik z botwiny jest na bazie jogurtu greckiego i zakwasu z buraków z dodatkiem botwinki i startych młodych buraczków, z ogórkiem, czosnkiem, ziołami.

Przygotować możemy go w 15 minut.

Smakuje wyśmienicie z jajkiem na twardo (zobacz wpis Jak ugotować jajko na twardo).

 

 

 

 

 

PRZEPIS NA CHŁODNIK Z BOTWINY NA ZAKWASIE

Składniki na chłodnik z botwiny na zakwasie:

600 ml jogurtu greckiego

150 ml zakwasu burakowego – tutaj przepis

kilka plasterków kiszonych buraków z zakwasu – opcjonalnie

pęczek botwinki

ogórek zielony

2 liście młodej kapusty pekińskiej

pół pęczka szczypiorku

pół pęczka koperku

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

jajka ugotowane na twardo – przepis

 

 

Jak zrobić chłodnik z botwiny na zakwasie:

Botwinkę, koper, szczypior siekamy drobno.

Młode buraczki z botwinki, czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Ogórka, kapustę pekińską, buraki kiszone kroimy w drobną kosteczkę.

Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy do smaku.

Wstawiamy na godzin do lodówki by smaki się przegryzły.

Podajemy na zimno z jajkiem ugotowanym na twardo lub z sałatką ziemniaczaną.



 

 

 

 

chodnik_z_Botwiny