Zapraszam Was dzisiaj po przepis na chłodnik z botwiny na zakwasie buraczkowym, surowy, bez gotowania, z mnóstwem zieleniny, bardzo zdrowy i smaczny.
Chłodnik z botwiny jest na bazie jogurtu greckiego i zakwasu z buraków z dodatkiem botwinki i startych młodych buraczków, z ogórkiem, czosnkiem, ziołami.
Przygotować możemy go w 15 minut.
Smakuje wyśmienicie z jajkiem na twardo (zobacz wpis Jak ugotować jajko na twardo).
PRZEPIS NA CHŁODNIK Z BOTWINY NA ZAKWASIE
Składniki na chłodnik z botwiny na zakwasie:
600 ml jogurtu greckiego
150 ml zakwasu burakowego – tutaj przepis
kilka plasterków kiszonych buraków z zakwasu – opcjonalnie
pęczek botwinki
ogórek zielony
2 liście młodej kapusty pekińskiej
pół pęczka szczypiorku
pół pęczka koperku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
jajka ugotowane na twardo – przepis
Jak zrobić chłodnik z botwiny na zakwasie:
Botwinkę, koper, szczypior siekamy drobno.
Młode buraczki z botwinki, czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Ogórka, kapustę pekińską, buraki kiszone kroimy w drobną kosteczkę.
Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy do smaku.
Wstawiamy na godzin do lodówki by smaki się przegryzły.
Podajemy na zimno z jajkiem ugotowanym na twardo lub z sałatką ziemniaczaną.