Szybka sałatka z zielonego ogórka, słonecznika i fety

Świetna i szybka w przygotowaniu sałatka. Po raz pierwszy jadłam ją u rodziny na Komunii i tak mi ta prostota składników zasmakowała, że postanowiłam przygotować ją w domu. Zastanawiałam się jeszcze nad dodatkiem czosnku, ale w końcu z niego zrezygnowałam. Sałatka jest pyszna, świeża, 3-składnikowa, której najlepszym elementem są podprażone, chrupiące ziarna słonecznika;)

  • 1 długi ogórek zielony, tzw wąż
  • 1 op. sera feta (polecam oryginalną fetę)
  • ziarna słonecznika (ilość wg uznania, u mnie 3-4 garści)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz

Ogórka myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki (lub jeszcze drobniej, jeśli ogórek jest duży). Usuwamy część z ziarenkami, po czym kroimy w drobną kostkę.

Ser feta kroimy w kostkę (najlepiej podobnej wielkości co ogórek).

Ziarna słonecznika podprażamy na rozgrzanej, suchej patelni ( do czasu aż lekko się przyrumienią).

Wszystkie składniki łączymy w misce. Dodajemy wymieszany z kwaśną śmietaną majonez. Doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli.