Pyszny obiadek, polecam. 

golonka

Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Na patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć mięso na złoty kolor ze wszystkich stron. Wrzucić do mięsa pieczarki przecięte na pół i chwilkę smażyć. Grzyby muszą stracić kolor surowizny. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, magii, grzyby suszone. Wlać wodę, zagotować i doprawić do smaku solą.

Gotować na małym ogniu godzinę, mięso musi być prawie miękkie. Jeśli nie będzie to trzeba przedłużyć gotowanie. Podczas gotowania trzeba uważać na wodę. Jak się wygotuje dolać trochę wody. Sosu musi być około połowy wysokości mięsa. Ja gotowałam w garnku elektrycznym. Nastawiony na wolne gotowanie i 2 godziny. Wtedy nie trzeba dolewać wody.

bigos z mięsem

Przygotowanie bigosu –  na patelni z odrobiną oleju podsmażyć pokrojony drobno boczek wędzony, dodać cebulkę pokrojoną drobno. Smażyć tak długo aż cebulka zmięknie a skwarki zrobią się chrupiące. Dodać poszatkowaną kapustę, przecier pomidorowy i grzybki suszone. Smażyć aż kapusta zmięknie. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Odstawić na później.

Jak mięso już jest prawie miękkie to włożyć zawartość patelni do żaroodpornego naczynia.  Położyć na górę bigos i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 30 minut.

Wyjąć z piekarnika i podawać z ugotowanymi ziemniakami.

Można też dodać bigos na patelnię z mięsem i gotować jeszcze 30 minut. Ja piekłam w piekarniku, ponieważ mogłam estetyczniej podać danie.

Smacznego.