sobota, 3 czerwca 2017

Nalewka z cytryny i miodu

Kolejny wpis to przepis na nalewkę z miodu i cytryny. Z racji, że jest to alkohol, to wpis tylko dla osób pełnoletnich :).

Nalewka z racji, że zrobiona jest z cytryny oraz miodu sprawdzi się kiedy czujemy, że dopada nas przeziębienie. Ale żeby nie przedłużać zapraszam dalej.


Na zdjęciu na wierzchu nalewki jest miąższ z cytryny :)

Składniki:
1 litr spirytusu
8 cytryn
1 szklanka cukru
1 szklanka miodu
1/2 litra gorącej wody

Przygotowanie:
Cytryny myjemy, a następnie zalewamy wrzątkiem. Skórki obieramy najcieniej jak się da, zalewamy je spirytusem i odstawiamy na 24h do szczelnie zamykanego pojemnika.

Z cytryn wciskamy sok i przecedzamy przez sitko. Miód i cukier dodajemy do garnka i zalewamy 1/2 litrem gorącej wody i mieszamy łyżką aby się składniki rozpuściły. Odstawiamy do wystudzenia.

Kiedy rozpuszczony miód i cukier już ostygnie wlewamy sok z cytryn i dolewamy zimną wodą, aby w sumie było 1,5 litra płynu. Na koniec dolewamy spirytus w którym moczyły się skórki. Rozlewamy do butelek i schładzamy. 
U mnie nalewki stały około 1 tygodnia w lodówce. 

1 komentarz:

  1. Nie jest wskazane podgrzewanie miodu,gdyż pod wpływem wysokiej temperatury traci wszystkie swoje właściwości.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger