sobota, 3 czerwca 2017

Babka jogurtowa - pyszna, prosta i szybka!

Dzisiejszy przepis to prosta babka jogurtowa. Lekko wilgotna. Ale jest niezwykle prosta, szybka i bardzo smaczna. 
Jeśli chcesz przygotować coś na szybko i smacznie to ten przepis jest dla ciebie! :)


Składniki:
200g jogurtu naturalnego
1 kubek* cukru
2 łyżki soku z cytryny
3 kubki* mąki
1 kubek* oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka

*umyty kubek po jogurcie

Przygotowanie:
Do miski wlewamy jogurt, olej i wbijamy jajka i mieszamy delikatnie łyżką. W drugiej misce przesiewamy mąkę i mieszamy z cukrem, i proszkiem do pieczenia. Mokre składniki przelewamy do składników suchych i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Następnie ciasto przelewamy do blachy w kształcie babki lub keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 40-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy. Jeśli patyczek jest suchy znaczy, że ciasto jest upieczone.
Wierzch babki można posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier. Ale ciasto jest w smaku tak smaczne i w sobie ma wystarczająco słodkości, że już raczej nie potrzebna dodatkowa słodycz :). Chyba, że lubicie bardziej słodkie to śmiało możecie posypać cukrem lub polać lukrem :). 

Smacznego :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger